Artroskopi, ortopedide en sık yapılan cerrahi prosedürdür. Küçük bir kamera yardımı ile eklem içi dokular değerlendirilir. Geçmiş yıllarda sadece teşhis amaçlı kullanılırken, günümüzde gelişen teknoloji ve özel aletler sayesinde hem teşhis hem de tedavi için kullanılmaktadır. Bu yöntem hekime çok açık ve net bilgi verir.
Teknik olarak yüksek çözünürlüklü bir kamera, monitör diğer yardımcı enstrümanlar kullanılır. Artoskopi vücudumuzun birçok ekleminde uygulanabilir, fakat en yaygın olarak kullanılan eklem diz eklemidir. Diz problemlerinin tedavisinde çok değerli bir endoskopik cerrahi yöntemdir.
Artroskopi diz eklem aralığından 1 cm'lik kesi girişi ile yapılır. Diz içine bu küçük girişten kamera yerleştirilir ve televizyon monitöründen görüntü alınır ve bu ekrandan, diz içi tüm anatomik yapılar (menisküs, ön çapraz bağ, arka çapraz bağ, eklem yüzeyleri vs tüm yapılar) çok detaylı incelenir. Normal ve hastalıklı veya yaralanmış dokular ayırt edilir. Bu yöntem ile tüm hasarlı yapıları tamir edebilir veya çıkarabilir.
Bu işlemler için diz eklem aralığının diğer yanından ikinci bir küçük giriş kullanılır. Bu açılan ikinci giriş yerinden yerleştirilen mekanik, motorlu veya termal enerji (radyofrekans veya lazer) cihazları ile cerrahi işlem gerçekleştirilir. İşlem süresi 20 dakika ile 2 saat arasında değişmektedir.
Artroskopi öncesi rutin olarak, kan tetkiki, EKG ve hastanın yaşına uygun diğer tetkikleri yapılır.
Tüm artroskopik diz cerrahileri, günübirlik ayaktan hastalardır. Hastalar genellikle aynı gün taburcu olabilmekte veya bir gece hastanede kalabilmektedir.
Genellikle ameliyat sabahı hastaneye gelinir ve 1 gün önce saat 24'den sonra herhangi bir şey yenilip içilmez.
Hastanemizde ameliyat öncesi hastaların muayenesi, anestezi doktoru tarafından yapılır. Uygulanacak anestezi yöntemi hakkında bilgi verilir. Genellikle bu ameliyatta bölgesel (spinal-bel altı) anestezi uygulanmakta olup, nadiren genel anestezi kullanılır. Spinal anestezide ameliyatlarda hasta uyanık olduğundan, hasta eğer isterse kendi ameliyatını monitörden izleyebilir.
Anestezi uygulandıktan sonra dize turnike uygulanır. Diz bölgesi steril solüsyonlarla temizlenir. Diz-eklem aralığının dış kısmından, 1 cm'lik çok küçük bir kesi ile diz içine kamera yerleştirilir.
Bu kamera ile tüm yapılar değerlendirilir ve bir problem varsa, diz eklem aralığının iç kenarından, ikinci bir küçük giriş ile mini enstrümanlar kullanarak tamir ve tedavileri gerçekleştirilir.
Artroskopi, en sık şu tedaviler için kullanılır;
Açık cerrahi sırasında, ekleme ulaşmak için sağlam dokuların kesilmesi gerekir. Buna karşın, artroskopi işlemi sağlam dokulara zarar vermeyecek şekilde, çok küçük kesilerden yapıldığı için ameliyat sonrası ağrı açık cerrahiye göre çok daha azdır. Eklemde enfeksiyon ve hareket kısıtlılığı oluşma riski çok daha düşüktür. Hastanede kalış, günlük yaşam aktiviteleri ve spora dönüş süresi çok daha kısadır.
Bu ameliyat, kapalı bir ameliyattır ve açık diz ameliyatlarına göre iyileşme hızlıdır. Uyumlu hastalarda ise çok daha hızlıdır. Eğer ameliyat sonrası diz bölgesinde şişme varsa, bu durumu doktorunuzun kontrol etmesi gerekir. Bu durumda, bacak altına yastık konularak yükseltilmeli, ağrı ve şişliği azaltmaya yardımcı olması için sıklıkla bandajın üstünden buz uygulanmalıdır.
Yara Bakamı
Dikişler alınmadan yara yeri ıslatılmamalıdır. 3-4 günde bir pansuman ve 10 gün sonraki kontrolde dikişler alınır. Hekim izin verirse, çok kısa süreli duş alınabilir (cerrahiden 5 gün sonra).
Ayağa Kalkma ve Bacağa Yük Verme
Artroskopi sonrası bir çok hasta, koltuk altı değnek veya yardımcı cihazlar kullanmadan ayağa kalkabilir.
İlaç Tedavisi
Ağrı kesici ve antibiyotik verilir.
Fizik Tedavi ve Egzersiz
Ameliyat sonrası diz eklem hareket açıklığını artırmak için, kas güçlendirici ve kuvvetlendirici egzersiz verilir. Uyumlu egzersiz çok önemlidir ve ameliyatın başarısına direk etkisi vardır.
Tüm cerrahilerde olduğu gibi, artroskopide bir takım riskler vardır ve bunların görülme olasılığı düşüktür ve tedavi edilebilirler.
Eğer dizinizde ameliyat sonrası aşağıdaki durumlar görülürse kısa sürede hekiminize başvurun;
Tenisçi dirseği veya lateral epikondilit, dirseğin aşırı kullanımı sonucu oluşan ağrılı bir durumdur. Tenis oynayanlarda sık görülmesi nedeniyle, tenisçi dirseği olarak...
DevamıTenisçi dirseği veya lateral epikondilit, dirseğin aşırı kullanımı sonucu oluşan ağrılı bir durumdur. Tenis oynayanlarda sık görülmesi nedeniyle, tenisçi dirseği olarak...
DevamıKarpal tünel sendromu, (KTS) sinir sıkışmasının neden olduğu bir el hastalığıdır. Elde uyuşma ve ağrı ile karekterizedir. Bayanlarda, erkeklerden daha sık olarak...
Devamı