Omuz eklemi, günlük aktivitelerde en sık kullandığımız bir eklemdir. Çok geniş bir eklem hareket açıklığına sahiptir. Bu kadar fazla hareket açıklığının nedeni, omuz ekleminin sığ bir eklem olmasıdır. Omuz ekleminin stabilitesi, omuzu çevreleyen kapsül, bağlar ve kas yapıları ile sağlanır. Tekrarlayan hareket ve zorlamalar, omuzdaki kemik ve yumuşak doku yapılarında değişiklikler oluştururak, sıkışmaya neden olur. Bu durum, omuz problemlerinde artışa ve ağrıya yol açar.
Bursa içi, kaygan ve şeffaf sıvı ile dolu, eklem çevresinde yerleşmiş keseciklerdir. Bu yapılar, eklem çevresinde kasların kemik üzerinde kaymasını sağlamakla birlikte, amortisör ve negatif şok emiciler olarakta görev yaparlar.
Bazen omuzda aşırı kullanım, rotator kılıf ve akromion isimli kemik arasındaki bursada, inflamasyon ve şişmeye yol açar. Bu süreç, subakromiyal bursit olarak isimlendirilir. Bursit, sıklıkla rotator kılıf ödemi ile birliktelik gösterir. Zamanla baş üstü aktiviteler, ağrılı hale gelir.
Tendon, kemik ile kas arasındaki bağlantıyı sağlayan yapıdır. Yapısı sert, elastik olmayan ve beyaz yapıdadır. Tendonun enflamasyon ve ödemi, tendinit olarak isimlendirilir. Genel olarak tendinit ikiye ayrılır;
Akut: Ani olarak gelişir ve aşırı zorlamalar sonucu meydana gelir.
Kronik: Kireçlenme gibi yavaş seyirli hastalıklarda, tekrarlayıcı zorlamalarda ve yaşlanma ile meydana gelen, mini yırtıklar ile oluşabilir.
Omuzda, dört adet rotator kılıf tendonu ve bir adet bisipital tendon olmak üzere, beş adet tendon vardır. Rotator kılıf tendonları, omuzda kol topuzunu çepeçevre sararak, omuz hareketleri sırasında, omuz ekleminin stabilitesi ve hareketini sağlayan çok önemli yapılardır. Rotator kılıf tendonları içinde, en sık supraspinatus tendon problemleri görülür.
Omuzda en sık, rotator kılıflarda yırtık görülür. İki şekilde olur;
Akut: Ani bir travma sonucu olur.
Kronik: Yaşlanma, sıkışma, tendinit zemininde tendon zamanla yıpranır ve bütünlüğü bozularak yırtıklar oluşur.
Omuzda sıkışma sendromu. Yumuşak dokularda ödem, inflamasyon ile sonuçlanır. Omuz yukarı kaldırıldığında, örneğin saçı tarama, yemek yeme veya elbise giyme sırasında ciddi ağrılı hale gelir. Zamanla, sıkışma öncesi bursit sonra tendinit ve supraspinatus tendonunda yırtık ile sonuçlanır.
Omuzda travma veya aşırı kullanım sonrası bir gevşeklik oluşur. Bu gevşeklik sonucu, kısmi veya tam çıkık görülebilir.
Kireçlenme veya osteoartrit, eklemdeki kıkırdak soyulması ve dökülmesidir. Bu durum, dejeneratif bir süreçtir ve genellikle 50 yaş üzerindeki insanları etkiler.
Kireçlenmenin en yaygın bulgusu, omuz ağrısıdır. Aktivite ve zamanla ağrı kötüleşir, omuz sertleşir ve şişer.
Motorsiklet kazaları sonrası ani ve şiddetli ağrı, şişme ve hareketsizlik olur. En sık köprücük ve üst kol kemikleri kırılır.
Röntgen Eklem ve kemik yapılar hakkında bilgi verir.
MR Tendon, bursa, kas gibi yumuşak dokular hakkında net bilgiler veren, değerli bir görüntüleme yöntemidir.
Tomografi Kemik yapıları, röntgenden daha detaylı değerlendirmeyi sağlar.
EMG Sinir sıkışması ve fonksiyonları hakkında bilgi verir.
Tenisçi dirseği veya lateral epikondilit, dirseğin aşırı kullanımı sonucu oluşan ağrılı bir durumdur. Tenis oynayanlarda sık görülmesi nedeniyle, tenisçi dirseği olarak...
DevamıTenisçi dirseği veya lateral epikondilit, dirseğin aşırı kullanımı sonucu oluşan ağrılı bir durumdur. Tenis oynayanlarda sık görülmesi nedeniyle, tenisçi dirseği olarak...
DevamıKarpal tünel sendromu, (KTS) sinir sıkışmasının neden olduğu bir el hastalığıdır. Elde uyuşma ve ağrı ile karekterizedir. Bayanlarda, erkeklerden daha sık olarak...
Devamı